Navigácia

Navigácia

    • 1.miesto v súťaži Zlatá priadka 2023!

      A postup do krajského kola!!!

      V piatok 24.3.2023 sme sa zúčastnili regionálneho kola postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Zemplínska scénická jar - Zlatá priadka. Organizátorom bola Krajská hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum Michalovce - kultúrne zariadenie KSK. Súťaž sa konala v priestoroch veľkej sály MsKS v Michalovciach. Náš divadelný súbor Slniečko / v zložení: Maroš - babička, Karin - mamička, Denis - vlk, Emma - Červená Čiapočka a Filip -poľovník / sa ako nováčik odprezentoval predstavením Červená Čiapočka v réžii Mgr. Dany Rosolovej a získal 1. miesto s postupom do krajského kola súťaže. Veľmi sa tešíme z tohto úspechu.

      Krajská súťaž  Detské divadelné Košice sa uskutoční -  21. apríla 2023. Držte nám prsty!!!

    • Svetový deň vody

      22.marec

      Dnes sme si pri príležitosti Svetového dňa vody pozreli prezentáciu o šetrení vodou,  zakvízovali si a riešili úlohy zamerané na túto tému. Už vieme, že šetriť vodou môže každý, či už tým, že skrátime čas sprchovania sa, nebudeme si umývať zuby pod stále tečúcou vodou, či tak, že si do pohára napustíme presne toľko vody koľko vypijeme. Tak už len začať!

    • Práce našich žiakov v Sennom

      Milí rodičia, prednedávnom sme sa zapojili do výtvarnej súťaže Vtáctvo mokradí. Výstava prác, aj našich žiakov, bude prístupná verejnosti v kaštieli v obci Senné už túto sobotu 18.marca. Výstava je súčasťou programu Vítanie žeriavov. Bližšie informácie nájdete na facebookovej stránke Avescentrum Senné. TU

    • Zapojili sme sa do najväčšej čitateľskej súťaže pre školy!

      Čitateľský oriešok je celoslovenská čitateľsko-výtvarná súťaž. Tohto roku sa koná už jej 9. ročník. Ambasádorkou 9. ročníka je herečka Zuzka Kubovčíková Šebová.

      Súťaž vznikla so zámerom rozvíjať u žiakov čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov, logické myslenie a výtvarnú kreativitu. Tak, ako každý rok, aj tentokrát bude mať dve časti – textovú a výtvarnú. Žiaci jednotlivých ročníkov si najprv prečítajú dva príbehy z pracovných zošitov Tajomstvá sveta. Na konci textov nájdu jednoduché aj zložitejšie otázky, ktorými sa musia prelúskať, t. j. správne odpovedať na otázky súvisiace s textom. Po vyplnení úloh žiaci pokračujú výtvarnou časťou súťaže, v ktorej môžu prejaviť svoju fantáziu a výtvarné zručnosti. Ich úlohou je prepojiť dva prečítané príbehy do jedného jediného obrázka – skrátka vymyslieť svoj vlastný príbeh v podobe jednej kresby.

      Tieto neľahké úlohy zvládli naše žiačky Bianka DanisováEmmka Gamrač a zaradili sa tak medzi súťažiacich z celého Slovenska.

      V mesiacoch apríl a máj 2023 bude prebiehať hlasovanie na Facebooku RAABE, kde žiaci, učitelia, rodičia aj iná široká verejnosť svojimi hlasmi rozhodnú o tých najoriginálnejších kresbách. Hlasovať sa bude za 333 v každom ročníku, ktoré v prvom kole spomedzi všetkých doručených kresieb vyberie odborná porota. Našim žiačkam držíme prsty!!!

    • Oznam

      Jarné prázdniny sú od 6.3. do 10.3.2023. Nástup do školy 13.3.2023.

    • Informácia pre rodičov a zákonných zástupcov žiakov

      Dávame do pozornosti, že s účinnosťou od 1. januára 2023 nastali zmeny v postihovaní tzv. záškoláctva. Novelou zákona č. 369/2022 Z. z. dochádza k zmene v postihovaní záškoláctva, kde sa sprísňujú skutkové podstaty priestupkov alebo správnych deliktov.

      Spomínanou novelizáciou sa teda sprísňujú skutkové podstaty priestupkov alebo správnych deliktov a obce sú od 1.1.2023 povinné, nie oprávnené ako to bolo doteraz, ukladať pokuty.

      Priestupkom alebo správnym deliktom bude v zmysle § 37 ods. 1 a § 37a ods. 1 zákona o štátnej správe v školstve - neospravedlnené vynechanie viac ako 15 vyučovacích hodín v kalendárnom mesiaci v rámci povinnej školskej dochádzky, zanedbávanie starostlivosti o povinné predprimárne vzdelávanie dieťaťa; najmä jeho neprihlásením na plnenie povinného predprimárneho vzdelávania alebo ak dieťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, neospravedlnene vynechá viac ako päť dní v mesiaci.

      Pre úplnosť uvádzame aj  výšku pokuty, ktorá sa určuje od 30 € do 331,50 €. Podľa nového znenia § 37 ods. 3, resp. § 37a ods. 1 zákona o štátnej správe v školstve za porušenie povinnosti v oblasti dodržiavania povinnej školskej dochádzky, resp. povinného predprimárneho vzdelávania už obec má povinnosť uložiť pokutu (čiže už to nebude len možnosť, ako to bolo doteraz). Pokutu tiež bude možné uložiť aj opakovane, teda napríklad aj každý mesiac.

    • Karneval

    • Hviezdoslavov Kubín

      recitačná súťaž

      Ako dopadlo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín? Emma Gamrač nás bude reprezentovať na okresnom kole v Michalovciach v kategórii próza. Ďalší ocenení boli: Filip Sikorai - próza, Ján Čičák - poézia, Bianka Danisová - poézia a Timitej Mitro - poézia.

    • Vtáctvo mokradí

      výtvarná súťaž

      Zapojili sme sa do výtvarnej súťaže s názvom Vtáctvo mokradí, ktorú vyhlásila Slovenská ornitologická spoločnosť/ BirdLife Slovensko. Jeden vybraný návrh zo všetkých zaslaných diel sa stane tvárou kampane na záchranu mokradí východného Slovenska., ktorú spustí SOS/BirdLife Slovensko v máji 2023. Dúfame, že to bude niektorá z našich prác. Držte prsty! Diela budú tiež vystavené v priestoroch kaštieľa v Sennom počas podujatia "Vítanie žeriavov".

    • Valentínska pošta

      Deň svätého Valentína je príležitosť obdarovať človeka, na ktorom vám záleží. My sme si posielali Valentínsku poštu a trochu sme sa aj zabávali. 

    • Šaliansky Maťko

      25.1.2023

    • Vianočné posedenie

    • OZNAM

      Vianočné prázdniny od 23.12.2022 do 6.1.2023. Nástup do školy 9.1.2023.

      Riaditeľské voľno - 22.12.2022

      Riaditeľka Základnej školy v Lastomíre oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z   poskytuje z prevádzkových dôvodov  žiakom  riaditeľské voľno dňa 22. 12. 2022.

    • Policajti v našom meste

      výtvarná súťaž

      Aj tohto roku sme sa zapojili do výtvarnej súťaže Policajti v našom meste, ktorú organizuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach. Cieľom výtvarnej súťaže bolo zistenie vnímania práce príslušníkov PZ očami detí a zvyšovanie informovanosti detí o práci príslušníkov PZ prostredníctvom tvorivej činnosti. Cieľovou skupinou súťaže boli predškoláci materských škôl a žiaci I. stupňa základných škôl, ktorí súťažili v troch súťažných kategóriách. Do tohto ročníka sa zapojili svojimi prácami naše prváčky – Bianka Danišová a Karinka Šenkiová.

    • Detský beh Ivana Pšenka

      Súčasťou Behu oslobodenia mesta Michalovce, ktorý má v meste dlhodobú tradíciu (tohto roku sa konal už 49.ročník), je aj Detský beh Ivana Pšenka. Už siedmy ročník tohto behu sa vyznačoval vysokou účasťou detských bežcov. Detského behu sa zúčastnili aj naši žiaci v troch kategóriách. Našu školu reprezentovali Maroš Tokár, Miško Vincze a Filip Sikorai. Všetkým účastníkom blahoželáme a želáme im veľa športových úspechov. A nezabúdajte, vyhrá každý, kto sa zúčastní. Všetky deti boli odmenené medailou a malým občerstvením.

    • OZNAM

      Riaditeľka Základnej školy v Lastomíre oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z   poskytuje z prevádzkových dôvodov  žiakom  riaditeľské voľno dňa 18. 11. 2022.

    • Týždeň zdravia

      7.11. - 11.11. 2022

      „Ak chceš zdravý byť, musíš zdravo žiť!“ Týmto heslom sme v tomto školskom roku začali Týždeň zdravia na našej škole. O tom ako má vyzerať zdravý životný štýl, čo robiť aby sme boli fit, sa naši žiaci dozvedeli prostredníctvom hier, prezentácií, kvízov, rôznych úloh a aktivít. Spoločne sme zistili, čo treba robiť pre naše zdravie, ktoré jedlá a nápoje sú pre nás prospešné a ktoré nám naopak škodia. Spoznali sme Agátku a jej Vitamínových bojovníkov, premenili sme sa na rôzne jedlá, spoznali sme zaujímavé recepty na zdravé jedlo a pochutili sme si na rybacej nátierke. Vytvorili sme plagáty a obrázky na tému „Zdravie na tanieri“. Nakoniec sme si spoločne zašportovali a zasúťažili. Ak chcete vidieť ako to u nás tento týždeň vyzeralo, pozrite si priložené fotografie. Zdraviu zdar!

    • Halloweenske učenie

    • Jesenné prázdniny

      Posledný deň vyučovania - 27.10.2022 /štvrtok/

      Jesenné prázdniny - 28.10. 2022- 31.10.2022 /piatok - utorok/

      Nástup do školy - 2.10.2022 /streda/

       

      Pri nástupe je potrebné odovzdať písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti: Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

    • Návšteva z knižnice

      Opäť nás navštívili pracovníčky Zemplínskej knižnice v Trebišove. Listovali sme si v rôznych knihách, čítali si, hrali pexeso a celkom pekne sme sa zabavili. Prišiel aj Guľko Bombuľko. Dúfame, že ich raz aj my pôjdeme aj navštíviť.

    strana:

    Novinky

    Kontakt

    • Základná škola, Lastomír 144
      072 37 Lastomír č.144
    • +421 x 056/6473238

    Fotogaléria