Navigácia

Navigácia

    • Jesenné prázdniny

      28.10 - 1.11 2021

    • Spolu múdrejší 2

      Spolu múdrejší 2“

      Naša škola sa zapojila do programu Spolu múdrejší 2. Cieľom doučovania je  vyrovnávanie rozdielov vo vedomostiach, zručnostiach a spôsobilostiach žiakov, ako aj na elimináciu rizika opakovania ročníkov a predčasného ukončenia vzdelávania žiakov. Doučovanie v mimoškolských hodinách je zamerané na predmety jazyk, komunikácia a matematika. Program Spolu múdrejší  je financovaný z Plánu obnovy odolnosti SR.

    • Záložka do knihy

      12.ročník česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy

      Aj tento rok sme sa zapojili do tohto krásneho projektu, ktorého cieľom je u žiakov podporovať čítanie kníh a odporučiť knihu kamarátom z pridelenej partnerskej školy z Českej republiky. Výmena záložiek sa podarila a dostali sme od žiakov zo ZŠ Ženklava aj množstvo darčekov a krásny ďakovný list. Vystavili sme záložky na nástenke na chodbe školy aj s informáciami o projekte a neskôr ich rozdáme žiakom.

    • Svetový deň mlieka

      29.9.2021.

      Koncom septembra si pripomíname Svetový deň mlieka v školách. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy. Tento deň je preto dobrá príležitosť, aby sme si uvedomili význam mlieka pre naše zdravie. 

    • Riaditeľské voľno

      Riaditeľka Základnej školy v Lastomíre v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §150, ods.5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov udeľuje žiakom z prevádzkových dôvodov dňa 16.9.2021 a 17.9.2021 riaditeľské voľno.

      Vyučovanie sa začne v pondelok 20.9.2021.

    • Začiatok školského roka

      Milí žiaci,

      dovoľte nám, aby sme vás srdečne pozvali na slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022, ktoré sa uskutoční 2. septembra 2021 (štvrtok) o 9:00 hod. v areáli základnej školy.

      Základné informácie  k začiatku školského roka 2021/2022 

      Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti ( Príloha č.1 ) je potrebné odovzdať pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov).

      Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy.

      Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.

      Návštevník školy a školského zariadenia môže vstúpiť len so súhlasom riaditeľa a musí sa preukázať „Písomným vyhlásením o bezpríznakovosti“ pre návštevníka.

      • Pri vstupe do budovy školy sa vykonáva ranný filter.
      • Pravidlá pobytu v škole sa nemenia. Rúško zostáva aj naďalej všade v interiéri (každý žiak má mať pri sebe minimálne dve rúška a papierové jednorazové vreckovky). Dodržiavanie odstupov, umývanie a dezinfekcia rúk.

       

    • Infografiky

    • Letná škola

      Projekt Letná škola, realizovaný v auguste 2021, poskytol žiakom možnosť na osvojenie, prípadne upevnenie vedomostí, zručností a spôsobilostí, ktoré si nedostatočne osvojili počas školského roka 2020/2021, najmä v dôsledku dlhotrvajúceho dištančného vzdelávania. Naši žiaci v priebehu týždňa 9.8. - 13.8. absolvovali "Cestu okolo sveta."

    • Zmeny v poskytovaní dotácií na stravu v novom školskom roku 2021/2022

      V školskom roku 2021/2022 nárok na poskytnutie dotácie na stravu má:

      •  dieťa, ktoré navštevuje ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.
      • dieťa, ktoré navštevuje  ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa. Neuplatnenie si nároku na daňový bonus rodič preukazuje  čestným vyhlásením.

        Potvdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, a čestné vyhlásenie je potrebné odovzdať  na obecný úrad do 20.7.2021.

      čestné vyhlásenie kliknite tu:

    • Letné prázdniny

      Hurááá prázdniny!

      Letné prázdniny trvajú od 1.7.2021 do 31.8.2021. Nástup do školy bude vo štvrtok 2.9.2021.

    • Spolu múdrejší

      Zapojili sme sa do projektu "Spolu múdrejší"

       

      Cieľom rozvojového projektu „Spolu múdrejší“ je podporiť tie školy, ktoré budú prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania svojich žiakov, ohrozených školským neúspechom, resp. s nedostatočným dištančným vzdelávaním, vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v stanovenom rozsahu.

      Na tento projekt nadväzuje projekt "Letná škola", do ktorého sme sa tiež úspešne zapojili a zrealizujeme ho v mesiaci august.

    • Úspech v recitačnej súťaži

       1. kategória - próza - 3. miesto Nela Sikorai

      Hviezdoslavov Kubín je celoštátna postupová súťaž a prehliadka umeleckého prednesu poézie a prózy, tvorby recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou a zároveň vrcholným podujatím tohto druhu na Slovensku. Hlavným cieľom súťaže je nadobúdanie vedomostí, rozvíjanie nadania a umelecko-odborný rast jednotlivcov a kolektívov prostredníctvom poznávania, realizácie a prezentácie umeleckej tvorby v oblasti umeleckého prednesu, recitačných kolektívov a divadla poézie. Naša škola sa každoročne do spomínanej súťaže zapája. Inak tomu nebolo ani tento rok. S prozaickým textom nás na okresnom kole v Michalovciach reprezentovala naša žiačka Nelka Sikorai. Priebeh súťaže v tomto roku bol poznačený pandemickými opatreniami. Súťažiaci neprednášali svoj text pred publikom, ale pred okom kamery. Všetky prednesy boli nasnímané kamerou a odoslané odbornej porote.

    • Úspech v súťaži !

      FAREBNÝ SVET ZEMPLÍNA

      3.miesto v I.kategórii získala Liana Mizerová

      2.miesto v II.kategórii získala Nela Sikorai

    • Medzinárodný deň detí.

    • Medzinárodný deň mlieka

      Medzinárodný deň mlieka si pripomíname vždy tretí májový utorok. Mlieko a mliečne výrobky patria medzi najdôležitejšie a nenahraditeľné zložky plnohodnotnej ľudskej stravy. Obsahujú veľa vitamínov, vzácne mliečne bielkoviny ... Mlieko je akýmsi tekutým vápnikom v pohári. Výživnejšiu potravinu ako je mlieko by sme však len veľmi ťažko hľadali. 

      Medzinárodný deň mlieka sme si pripomenuli rozhovormi, výtvarnými prácami i zábavno-vedomostným dopoludním, ktoré sme zavŕšili vedomostným kvízom, súťažami i ochutnávkami mliečnych výrobkov.

      Mňam to bola dobrota!

    • Pravidlá platné od 03.05.2021

       

      • žiak a ani zákonný zástupca nemá povinnosť predkladať negatívny výsledok testu,
      • naďalej platí  povinnosť predkladať čestné vyhlásenie zákonného zástupcu o     bezinfekčnosti,
      • pri prerušení školskej dochádzky na viac ako 3 dni /vrátane sviatkov a víkendov/ zákonný zástupca žiaka opätovne predkladá čestné vyhlásenie.
    • Úspešný projekt

      Sme pripravení je názov nášho projektu, ktorým sme reagovali na výzvu nadácie Orange. Cieľom grantového programu e-Školy pre budúcnosť je poskytnúť školám a pedagogickým tímom podporu pri získavaní potrebných digitálnych zručností. V tomto 7.ročníku sa do projektu prihlásili školy s 258 projektami. Odborná hodnotiaca komisia vybrala 75 najzaujímavejších z celého Slovenska. A projekt našej školy je medzi nimi.

    • Deň matiek

      Deň matiek sa oslavoval už 250 rokov pred Kristom. Aj keď sa od toho dnešného líšil v mnohých veciach, zotrval až po dnes.

       V roku 1907 Anna Jarvisová z Philadelphie začala kampaň za národný Deň matiek. Tento nápad dostala vtedy, keď jej umrela matka a ona jej v deň prvého výročia úmrtia dala slúžiť bohoslužbu. Chcela upriamiť pozornosť a obdiv na všetkých rodičov a posilniť tak rodinné vzťahy, pretože jej matka zomrela a ona cítila, že jej počas života nevenovala dosť pozornosti a úcty.

      V druhú májovú nedeľu tento sviatok uctievajú napríklad Dáni, Fíni, Taliani, Turci, Austrálčania, Belgičania a tiež Slováci.

      My sme si ho pripomenuli tiež.

       

    • Súťažíme

      Nakresli zdravie

      Regionálny úrad verejného zdravotníctva vyhlásil výtvarnú súťaž v rámci Svetového dňa zdravia 2021. Podľa svetovej zdravotníckej organizácie je zdravie definované ako stav úplnej fyzickej, duševnej a sociálnej pohody, a nielen ako stav neprítomnosti choroby a slabosti. Cieľom tejto súťaže je primäť deti v rannom veku zamyslieť sa nad tým, čo pre nich zdravie znamená a svoju predstavu nakresliť na papier. Naši žiaci sa s danou témou popasovali výborne. Pre väčšinu nich sa zdravie spája s pojmom šťastná rodina. Veď posúďte sami.

    • Deň Zeme

       22. apríla 2021 si pripomíname 51. výročie od oslavy prvého Dňa Zeme. 

      Po protestoch počas prvého Dňa Zeme 22. apríla 1970, kedy ľudia protestovali proti obrovským škodám páchaným na životnom prostredí v Spojených štátoch, vláda prijala významné opatrenia na ochranu životného prostredia. Klíma sa rýchlo mení a človek je za tieto zmeny priamo zodpovedný. Obzvlášť negatívne sú dopady na životy detí, ktorých kvalita sa v dôsledku zmeny klímy bude prudko zhoršovať.

      Aj my sme si pripomenuli tento deň v našej škole. Pozreli sme si prezentáciu o našej planéte Zem, súťažili sme, vyrobili z plastových fliaš panáčikov, aby sme podporili recykláciu a vyfarbili sme si omaľovánky, na ktorých je naša Zem šťastná, pretože je čistá a zdravá.

    strana:

    Novinky

    Kontakt

    • Základná škola, Lastomír 144
      072 37 Lastomír č.144
    • +421 x 056/6473238

    Fotogaléria